Manapság mintha divat lenne egy kirobbanó válságról morfondírozni. Nézzük meg hát egy kicsit közelebbről, hogy valóban annyira ijesztő a válság? Kell-e rettegnünk tőle?

A cikkhez készült Youtube videó az írásbeli érettségi hetében készült, így rendhagyó módon kezdjünk mindjárt egy kis magyar nyelv és irodalommal…

A válság rossz?!

Kapásból, ha a szótőre fókuszálunk, alias VÁL-ság, máris egy kicsit megkönnyebbülhetünk, és érezzük is, hogy nem kell egyből a világvégét predesztinálnunk saját magunk számára. Benne rejlik az „elválik” lehetősége. Jóformán meglátjuk, mi sül ki belőle. A válásg nemcsak a rossz kimenetelt hordozza magával, hanem olyannyira a jót is. Ahogy Shakespeare írta a Hamletben: „Nincs a világon se jó, se rossz: gondolkodás teszi azzá.”

Ergo ne félj a válságtól, valami másnak, valami újnak, valami jónak a forrása is lehet! Nézzünk erre egy példát, ami talán veled is megtörtént már… Egyszer, réges-régen, volt egy párkapcsolatod. Egy nem annyira jó kapcsolatod. Igaz, annyira nem volt rossz, hogy azonnal kilépj belőle, de annyira jó sem volt… Egyszer aztán a tudomásodra jutott, hogy a partnered félrelépett valakivel. Nyilván a harag, az árulás, a csalódottság érzése nem volt kellemes a számodra, mondhatni válságba kerültél miatta. Ám épp ez az erős érzelem adott erőt a változtatáshoz!  

Gyakran a nehéz élethelyzetek adnak erőt és motivációt a továbblépéshez, a fejlődéshez. Ennek köszönhetően, amikor 5-10 évvel később visszatekintesz erre a „válságos” helyzetre, akkor bizony hálás leszel, hogy akkor volt erőd lépni. Magyarán nem kell azonnal pánikba esni a válság gondolatától, tényétől! A válság egy lehetőség a fejlődésre.

 

A válság és a pénzügyek

Meghazudtolni mégsem akarom magam, ezért a grammatika után térjünk is rá a válság pénzügyi természetére, mégiscsak egy pénzügyi blogot olvasol. A pénzügyi mondanivalóm kulcsgondolata: A válságban megszűnik a likviditás a piacokon!

Mit jelent ez a gyakorlatban? Ha egy tőzsdei példát nézünk, akkor ott vannak vevők és vannak eladók. Abban az esetben, ha több az eladni szándékozó és sokan akarnak megszabadulni az adott részvénytől, akkor az árfolyamok visszaesnek. Ezzel ellentétben, hogyha egy részvény felkapottá válik és sokan meg akarják azt venni, de kevesen akarják azt eladni, akkor ez picit felfele húzza az árfolyamokat. Így néz ki a piac normális működése.

Vannak azonban abnormális esetek… Válság idején „megremegnek a kezek” hirtelen nagyon sok lesz az eladó és senki nem akar venni. A valóságban persze minden eladóhoz tartozik egy vevő, így a hatalmas eladói nyomásban a részvények ára zuhanni kezd.

Ekkor történik az, hogy beszakadnak a piacok, óriási esés tapasztalható és a híradókban mást sem hallasz, mint hogy kitört a gazdasági válság, és mennyire borzasztó mindenkinek, és jajj mi lesz velünk.

Ilyenkor jusson eszedbe, hogy valójában mi is van emögött: egyszerűen nincs likviditás a piacokon. Persze ettől függetlenül a vállalatok megőrzik valós értéküket, sőt…  egyik pillanatról a másikra nem zuhan a töredékére a Google vagy az Amazon valós értéke.

Ahogy André Kostolany neves magyar tőkespekuláns mondta egykor: „Az árfolyamok viselkedése a kutyát sétáltató emberhez hasonlít. A kutya össze-vissza rohangál gazdája körül séta közben. Néha előre szalad, néha pedig lemarad. De alapvetően követi gazdáját. Így van ez a részvények esetében is. Az árfolyamok néha meglódulnak, máskor pedig zuhannak, de alapvetően a cég valódi teljesítménye körül mozognak.”

Nincs ez másképp az ingatlanpiaccal sem, bár az emelkedés-csökkenés mértéke valamivel lassabb, lomhább. Nézzük egy szélsőséges végletet, mondjuk Győr helyzetét alapul véve. Az elmúlt évtizedben sokat fejlődött az ipar, számottevő munkalehetőséget biztosítva ezzel a környékbélieknek. Sokan költöztek a nagyvárosba, jobb munkalehetőség reményében, így megnőtt az igény új lakásépítési projektekre. Csak a példa kedvéért képzeljük el, hogy valamikor a jövőben az Audi bezárja a kapuit, hirtelen többezer ember elveszíti a munkáját és kényszerül hazamenni mondjuk vidékre. Azaz egy csomó albérletre nem lesz szükség, sokan meg szeretnének válni a lakásuktól, miközben vásárolni alig akar valaki. Az eredmény egyértelmű – az árak zuhanórepülésbe kezdenek.

Ha neked van pénzed válság idején, leárazott részvények és ingatlanok között válogathatsz!

 

Mi legyen a stratégia?

A válságra való felkészülés első számú szempontja, hogy legyen raktáron pénzed. „The cash is King”, szól a mondás – ha van pénzed, minek értéke nem esik a tőzsdei árfolyamokkal együtt, akkor elviekben jutányos áron tudnál vásárolni. Ugyanakkor nem mehetünk el amellett a tény mellett sem, hogy a válság mivolta nyomást gyakorol ránk, és sokkal nehezebb cselekedni a bizonytalan atmoszférának köszönhetően. Jó példa erre, mikor 2009 márciusában az OTP árfolyama 2000 forint alá esett, be kell valljam, én sem mertem megnyomni a vétel gombot.

Tehát a kialakult krízishelyzetnek van egy pszichológiája is. Nem szívesen vásárolunk és nehezen fektetünk be akkor, amikor egyébként az eszünk azt mondja, hogy a legjobb beszállási lehetőségek lennének. Mindamellett nélkülözhetetlen ilyen helyzetben, hogy az ember rendelkezzen megtakarítással. Ha zátonyra futna a vállalkozásod, vagy a munkahelyed csődöt mondana, illetve bárminemű anyagi problémád merülne fel, a biztonságérzeted akkor is megmarad a tartalékodnak köszönhetően.

A másik tippem a hosszabb kamatperiódusú hitelek választása. Ha épp most állsz a kölcsönfelvétel előtt, mindenképp erre add a voksod, de szerencsére a már meglévő hiteledet is át tudod forgatni ebbe a típusba. Jelenleg a hitelkamatok szinte a földön a kúsznak, de senki sem tudja garantálni, hogy ez a következő 10 évben is így fog maradni, sőt… Ennélfogva most érdemes váltani a hosszabb kamatperiódusú hitelek irányába.

 

Aranyat érő arany?

Biztos te is hallottad már az évezred ötletét, miszerint halmozz fel minél több aranyat és ezüstöt. Az én meglátásom az, hogy nincs tökéletes megoldás. Minden mellett és minden ellen lehet érveket felsorakoztatni. Egy tényre azonban felhívnám a figyelmet, ha esetleg minden gondolatod az aranyvásárlás körül forogna. 2011-ben, amikor ugye még jócskán a válság sűrűjében jártunk, 1 uncia arany ára 1814,2 USA dollár volt. Mit gondolsz, mennyi lehet most az ára? El kell, hogy keserítselek… Tegnap 1280 USA dollár volt ugyanennyi nemesfém. Mindezt úgy, hogy közben az arany nem fizetett osztalékot, sem bérleti díjat. Elismerem, ha netalántán kitörne a III. világháború, és a papírpénzek teljesen elértéktelenednének, akkor tudnánk mit kezdeni vele. Ugyanakkor az arany nem termel profitot, sőt költséges a tárolása.

 

Konklúzió

A válságra készülve az én megoldásom az, hogy ne félj tőle, hiszen még jól is elsülhet a dolog.

Pénzügyi szempontból pedig diverzifikálva, különböző eszközökben megosztva tartsd a pénzed! Habár egyre többen rebesgetik egy küszöbön álló, s hamarosan berobbanó gazdasági krízis lehetőségét, meglátásom szerint nem törvényszerű, hogy ez irdatlan méreteket öltve következzen be.

A világ tőzsdéit figyelve nem csak az árfolyamok emelkedtek, a gazdasági társaságok által megtermelt profit is növekedett.

A magyar ingatlanok áremelkedése sem irreális mértékű, hiszen az utóbbi években a bérek is jelentősen növekedtek.

Éppen ezért az a véleményem, hogy mindez nem egy óriási lufi, aminek muszáj lenne kipukkadnia a következő hetekben, hónapokban.

 

Végszó

Végszóként pedig jöjjön egy frappáns, magáért beszélő kis történet, amit Az önszervezés iskolája (1994, Bagolyvár Kiadó) című könyvben olvastam, s mely fizetett hirdetésként jelent meg a Newsweek magazinban még az ötvenes években:

„Az út mellett lakott egy ember és hot dog-ot árult. Nem hallgatta a rádiót, rosszul látott, tehát újságot sem olvasott. De nagyon jó hot dog-ot árult. Az út mentén egy táblát helyezett el, azon hirdette milyen jók a hot dog-ok. Kiállt az út szélére és kiabált: „Nálam vegyen hot dog-ot!” Az emberek jöttek, és vették a hot dog-ot. Több húst rendelt, több kiflit rendelt, nagyobb boltot vásárolt, fejlesztette az üzletét. Hazahívta a fiát az egyetemről, hogy segítsen neki. Ekkor azonban történt valami. A fia azt mondta: „Apa, nem hallgatod a rádiót? Nagy válság van! A nemzetközi helyzet rettenetes, idehaza a helyzet még annál is rémesebb!” Mire az apa elgondolkozott. „Nos, a fiam egyetemre jár, rádiót hallgat, újságot olvas, nyilván tudja, mit beszél.” Az apa tehát kevesebb kiflit rendelt, levette a hirdetőtábláját és az út szélén nem árult többé hot dog-ot. Egy csapásra visszaesett a forgalom. „Igazad volt fiam- mondta – tényleg óriási válság van körülöttünk.”