Kíváncsi vagy, hogy milyen befektetési döntéseket hoznak a legnagyobbak? Tarts velem, tanuljunk együtt a legjobbtól!

A napokban olvashattuk, hogy a norvég nyugdíjalap eladja tíz országban lévő állampapírjait, vállalati kötvényeit. E döntés áldozatául estek a magyar állampapírok is. De mi van a döntés hátterében? Mit kezdenek az ebből származó nem kevés pénzzel? És főként: mit tanulhatunk mi ebből? Állítsuk fel a párhuzamokat és vonjuk le együtt a következtetéseket, tanulságokat! Hidd el, számodra is érdekes lesz…

Egy bölcs döntésből hihetetlen vagyon

Mindig is inspirálónak tartottam a norvégok előrelátását pénzügyi területen. A nyugdíjalapot 1990-ben hozták létre azzal a céllal, hogy az olajkitermelésből, feldolgozásból származó bevételt félretegyék rosszabb időkre, a jövő generációi számára. Bölcs gondolat, hiszen hiába éli fénykorát az olajkitermelés, és hiába dübörög a piac, az olaj véges! Ráadásul a technológiai újítások, változások következtében úgy 20-40 évre predesztinálva már nem lesz akkora szükség a kőolajszármazékokra, kőolajból készült termékekre, mint most.

Ezen megfontolásból döntöttek úgy, hogy a bevételt nem felélni fogják, hanem félretenni. Talán nem is gondolnád, de nemcsak az a gond, hogyha egy embernek (vagy országnak) nincs pénze, hanem az is, hogyha van: mibe tegyük? Hogyan őrizzük meg a pénz értékét?

Azt egyértelműen kijelenthetjük, hogy a norvég nyugdíjalapnak tényleg van pénze. Nézzük a matekot: A tőzsdei kapitalizáció alapján, jelenleg a norvég nyugdíjalap birtokolja a világ teljes részvényvagyonának az 1,4%-át!!! Ez egy brutálisan nagy szám… Vajon hogyan jutottak el ide?

 

A norvég nyugdíjalap története

Az első pillanattól kezdve csak Norvégián kívül fektették be a pénzüket annak érdekében, hogy ne hevítsék túl a saját gazdaságukat. A befektetéseik közt szerepel az állampapír, a vállalati kötvény, a részvény és az ingatlan is. Hogy ezt milyen arányban teszik, arra később visszatérek. Előtte – a tisztább kép érdekében – nézzünk egy rövid történeti áttekintést.

1966 és 1970 között 37 darab kutat fúrtak, akkor kezdték el keresgélni a kőolajat a tenger alatt. A kezdeti próbálkozások sikerrel jártak, 69-ben meg is találták az első, nem mellesleg hatalmas olajmezőt az Északi tengeren… És ez innentől, ahogy mondani szokás, már történelem!

1971-ben kezdték meg a kitermelést és 74-ben a norvég Pénzügyminisztérium már el is kezdte vizsgálni, hogy mit lehetne kezdeni ezzel a megtermelt vagyonnal, hogyan lehetne azt „félretenni” a jövő generációinak.

1983-ban aztán javaslatot is tettek, hogy hogyan kellene ezt az olajvagyont befektetni, ám a jogszabályok elég lassan születtek meg. Végül 1990-ben hozták meg ezt a törvényt, viszont az első átutalás, az első befektetés 1996-ban történt csak meg, tehát nem is olyan rég. Kezdetben külföldi állampapírokba fektettek, majd 1997-ben úgy döntöttek, hogy a vagyon 40%-át részvényekben is tarthatják.

2000-ben fordultak a feltörekvő piacok irányába. Először fejlett részvényekbe fektettek, majd csak az idő múlásával – ahogy nőtt a vagyon – nyitottak a fejlődő piacok például Ázsia, Afrika irányába.

2002-ben döntöttek úgy, hogy az állampapírok mellett már vállalati kötvényeket is vásárolnak, s mindezt megkoronázták 2004-ben az etikai irányelvek bevezetésével. A kizsákmányolás, korrupció, környezetszennyezés innentől tabuvá vált, csak etikusan működő vállalatok részvényeibe fektetnek. Nem is kell találgatnunk, hogy egyes vállalatok részvényeivel miért nem foglalkoznak, hiszen a határozatok nyilvánosan elérhetőek. Ezekben kifejtik, hogy miért szálltak ki bizonyos befektetésekből.

2006-ban az alapot Kormányzati Kőolajalapról átkeresztelték Kormányzati Nyugdíjalapra. Érdekesség, hogy jogilag nem köti őket semmi a nyugdíjhoz, magyarul ezt a pénzt bármire felhasználhatnák, nem kizárólag nyugdíjra.

2007-ben döntöttek úgy, hogy a 40%-os részvényhányadot megemelik 60%-ra, illetve ezzel egyidőben a nagy vállalatok részvényei mellett a kis kapitalizációjú vállalatokat is elkezdték vásárolni. Ekkor döntöttek arról is, hogy az alap vagyonát részvények és kötvények mellett ingatlanokba is tehetik, a gyakorlatban viszont még nem indultak el az ingatlanbefektetések.

2008-ban a válság őket sem kímélte, sőt… 23,3 %-os veszteséget ért el az alap. Igaz ekkor sem kellett félteni őket: amit elvesztettek 2008-ban, azt visszahozták a következő évben. 2009-ben, nemcsak hogy visszanyerték ezt a „kis” mínuszt, hanem +25,6%-os hozammal az eddigi legjobb évüket tudták zárni.

Ezt követően 2011-ben az első ingatlanbefektetések is megkezdődtek… sikeresen, így 2017-ben úgy döntöttek, hogy az ingatlanok részarányát akár 7%-ra is emelheti a vagyonkezelő. Ez volt az a bizonyos év, amikor az alap vagyona meghaladta az 1000 milliárd USA dollárt, magyarul a billiót, ami szinte már-már felfoghatatlan szám.

2018-ban úgy döntöttek, hogy maximum 70%-ig növelik a részvényhányadot. De, a töri órának vége, nézzük, mit profitálunk mi ebből…

 

Mit jelent ez a gyakorlatban?

1.

Az első ilyen érdekes felvetés az, hogyha nálatok otthon a családban fizetésemelés történik vagy nagyon beindul a vállalkozásotok és megnő a család bevétele, akkor Te mit lépsz erre?

Ugye Norvégia elmélete és gyakorlata az, hogy nem költjük el a növekményt, hanem befektetjük azt… Itt egy milliókat érő ötlet, viszont a háztartások gyakorlata mást mutat. Tapasztalataim szerint, ha a családok egy kis többletbevételhez jutnak, akkor azt nem minden esetben fektetik nyugdíjbiztosításba vagy ingatlanokba, hanem… elköltik azt.

 

Mindent összevetve itt egy kis önmérsékletre intelek benneteket! Gondoljátok végig, hogyha legközelebb fizetésemelés lesz, mit lehetne azzal a pénzzel kezdeni? Lehet, hogy Te is felhalmozhatnál egy kisebb vagyont?

2.

A második tanulság számomra az, hogy egyre inkább nyitottak a részvénybefektetések, illetve az ingatlanbefektetések felé. Nyilván Norvégia a jövő generációinak teszi félre, tehát sok évtizedre, sőt évszázadokra tervezhetnek. Ez az időtáv sokkal hosszabb, mint amiben mi a hátralévő életünkre tervezhetünk. A tény azonban tény: Még ma – a magas részvényárfolyamok mellett is – növelik a részvényhányadot és az ingatlanok súlyát az állampapírok rovására. Az állampapírok és vállalati kötvények „csak” hitelviszonyt megtestesítő papírok, míg az ingatlan és a részvény esetén tulajdont szerzünk. Lehet, hogy tudnak valamit?

3.

Fontos megjegyezni, hogyha rövid távon gondolkozol, akkor ne vállalj nagy kockázatokat. Ha van vésztartalékként 1 millió forintod, akkor azt nem kell elvinned a tőzsdére! Ellenben, ha évtizedekben gondolkozol, – például a nyugdíjadra gyűjtesz – akkor nagyobb eséllyel nyersz, ha nemcsak állampapírokban, bankbetétben tartod a pénzed, hanem egy kicsit kockázatosabb eszközökben is – legalábbis a statisztika ezt bizonyítja. Ergo hosszabb távon gondolkodva lehetünk bátrabbak is.

 

Mi a valódi érték?

Elgondolkodtató, hogy most, amikor a tőzsdék a csúcson vagy legalábbis csúcs közelben vannak, a norvégok még mindig növelik a részvényhányadot. A kivárás vagy például az arany felvásárlás helyett ők most is részvényt és ingatlant vesznek. Ezen morfondírozva jutottam arra, hogy mi számít valódi értéknek. Alapvetően a norvégok 3 dologba tesznek pénzt: állampapír és vállalati kötvények, ingatlan, részvény. Nézzük, mik vannak emögött…

  • Az állampapír vagy vállalati kötvény egy hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. Vagyis arról van szó, hogy kölcsönadom a pénzemet például a magyar államnak vagy egy nagyvállalatnak (pl. MOL, Raiffeisen) és ők megígérik, hogy lejáratkor kamatostul adják vissza azt. Magyarán szólva egy ígéretet kapok a pénzemért cserébe. Persze ezek a vállalatok, államok elég nagyok és valóban hatalmas esély van rá, hogy vissza fogják adni a pénzemet. Ám valljuk be őszintén, senki sem tudja évtizedekkel előre megmondani, hogy mi lesz az inflációval vagy a háború és béke kérdésével az adott országban. Emlékezzünk csak arra, hogy néhány évvel ezelőtt még az euró zónához tartozó Görögország sem tudta visszafizetni a lejáró állampapírokat… Szó mi szó, ez csak egy ígéret!

 

  • A részvény egy tulajdonviszonyt megtestesítő értékpapír. Természetesen nem kockázatmentes, eshetnek a tőzsdék, sőt csődbe is mehet egy vállalat – ha a legrosszabb esetet nézzük. Egyébként, ha minden rendben megy és olyan részvényeket veszel, ami mögött egy jól működő vállalat van, akkor vagy osztalék ágon, vagy árfolyamnyereség ágon realizálhatod a nyereséget. Azaz, hogyha részvényben van a pénzed, akkor ott tulajdonosa is leszel a konkrét vállalatnak – ez ad némi biztonságérzetet.

 

  • Ha ingatlanokba fektetünk, konkrét tulajdonosai leszünk azoknak. A norvégok főleg ipari, kereskedelmi ingatlanokba fektetnek, amiket bérbe adva egy folyamatosan generálódó bevételt biztosítanak az alapnak. Magunkra vonatkoztatva és hosszú távon gondolkodva, egy plusz érv lehet – akárcsak a részvényeknél – hogy nem csupán egy ígéret, hanem kézzel fogható érték van a pénzed mögött.

 

Mibe fekteti a pénzét a norvég nyugdíjalap?

Most, hogy bepillantottunk a norvégok pénzügyeibe és az arról alkotott elképzeléseikbe, illetve levontunk a saját kis tanulságainkat is, lássuk a konkrét számokat és tényeket. Tavaly év végén az alap 66,3%-át tartották részvényekben, 30,7%-át kötvényekben, és a maradék 3%-ot ingatlanokban.

Ezt most úgy akarják megváltoztatni, hogy a kötvényeket leépítik, a részvények és ingatlanok arányát pedig növelik. Jelenleg úgy állnak, hogy 9158 vállalat részvényeibe fektetnek 73 országban, és a részvénypiacok 1,4%-át birtokolja ez az egyetlen alap. Az amerikai piacon 1930 cégbe fektettek be 245,36 milliárd dollár értékben az ingatlanokon és kötvényeken felül. Csak a miheztartás végett: Magyarországon 74 millió dollárnyi értékük van részvényekben.

Nézzünk néhány amerikai példát:

Fontos: ezeket csak az érdekesség kedvéért tekintettük át, értelemszerűen ez alapján ne hozz befektetési döntéseket! A tény az, hogy ők az egész piacot meg tudják venni, amit mi magánbefektetőként nyilván sosem fogunk tudni megtenni. Sem időnk, sem tudásunk, sem pénzünk nincs annyi, mint a norvég alapnak.

Mit vettek Magyarországon?

A norvégok összesen 9 hazai vállalat részvényeiből vásároltak. Természetesen befektettek a négy nagy cég részvényeibe: Magyar Telekom, MOL, OTP, Richter.

Az OTP-ben 0,21%-os aránnyal vannak jelen. Ha ezt dollárban nézzük, akkor az majdnem 24 millió dollárnyi részesedést jelent.

A MOL-ban szintén 0,21%-os a részesedési arány, vagyis 19 millió dollár.

Azán jön a Richter. 0,59%-kal legmagasabb részarányt képviseli, 21 millió dollárral.

A Magyar Telekomban csak 0,38%-os a részesedésük, bő 6 millió dollárral.

A kisebbekről se feledkezzünk meg: az Állami Nyomda, Cig Pannónia, Graphisoft Park, Rába, és Wáberer amikben szintén van részesedésük. Ez a 9 magyar részvény picivel több 74 millió dollárnyi vagyont jelent. Hazánk ingatlanjaiba nem fektettek be, ráadásul a jelenlegi magyar állampapírjaikat is értékesíteni fogják. Kiszállnak ezekből a befektetésekből, hogy a jövőben még inkább a részvények és az ingatlanok irányába fordulhassanak.

Mindent összevetve, a norvég minta számodra is érdekes lehetőségeket kínál! Ha a jövedelmed valahány százalékát félreteszed, vagy ezt követően minden fizetésemelést egy külön, saját alapba helyezel el, – legyen az akár állampapír, részvény vagy ingatlan, – néhány évtized alatt Te is felépítheted az anyagi biztonságodat, anyagi szabadságodat.

Segítségre van szükséged? link:  https://penzugyimegoldasok.hu/kapcsolat/

A norvég Kormányzati Nyugdíjalap oldalát itt találod: https://www.nbim.no

Ez is érdekelhet: https://penzugyimegoldasok.hu/mit-tanulhatunk-a-norvegoktol/