Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy szegény ember, kinek három fián, egy szántóföldjén, néhány aranytallérján és egy soványka paripáján kívül egyebe sem volt. A szegény ember megöregedett s elérkezett az ideje, hogy szétossza vagyonát három fia között. A legidősebbnek adta a legértékesebbet, a szántóföldet, míg a középső fiú a néhány aranytallért, a legkisebb pedig a soványka lovat kapta…  Nem egy mesét ismerünk ehhez hasonló kezdettel. Végig sem kell olvasni, hiszen már az első mondatnál tudtuk kié lesz a királylány, a fele királyság és ki él boldogan amíg… Naná, hogy a legkisebb, a legszerencsétlenebbnek tűnő helyzetben lévő fiúból lesz végül a daliás szőke herceg fehér lovon. Miért? Mert a legkisebb fiú nem elégedett meg azzal, amilye volt! Ő meglátta benne a lehetőséget és nem félt cselekedni!

Mi a helyzet Veled?

Most, hogy az előző videó segítségével a  célkitűzés egy lehetséges módszertanán végig mentünk, fellelkesülve, motivációtól és ötletektől duzzadva lássunk hozzá a megvalósításhoz.

Jönnek azonban a szürke hétköznapok… A legtöbb cél és álom temetője… Egy motivációs rendezvény emelkedett hangulatában vagy egy meleg szoba íróasztalánál ülve könnyű célokat kitűzni és megtervezni a hozzá vezető utat. De aztán amikor eljön a cselekvés ideje, könnyen porszem kerülhet a gépezetbe. Hajnalban az óra csörgésekor lehet, hogy inkább az ágyban maradsz, gondolván a mai edzés kimaradhat. Hideg téli estéken könnyebb otthon maradni, mint elmenni egy nyelviskolába. Ha elhatározod, hogy mostantól félreraksz százezer forintot a lakásvásárlásra, majd meglátsz egy jó utazási ajánlatot, lehet, hogy engedsz a csábításnak, végül is 1-2 hónapot csúszhat a megvalósítás. Ez igaz, de az a baj, hogy a halogatás egy viselkedésmintává alakul. Az idő múlásával pedig egyre csökken a lelkesedésed és az önbizalmad. A lelked mélyén tudod, hogy megtehetted volna, de nem tetted meg. Ez egy lefele húzó örvény.

Az ilyen helyzetekben sem vagyunk azonban a körülményeink tehetetlen áldozatai! Nézzünk meg most néhány technikát, amik segítenek végigcsinálni a terveidet, hogy egy hamvában holt vágyálom helyett valódi sikert tudj aratni.

 

5 lépés – Mit tegyél, hogy ne vérezz el?  

1. Módszer

Rendszeresség, automatizmusok kialakítása – Ha eldöntötted, hogy megvalósítasz valamit, célszerű ezt gondolkodás nélkül csinálni. Tegyük fel egyszer – nyilván alapos megfontolás után – eldöntötted, hogy akarsz venni egy lakást. Ne bízd a véletlenre! „Ha sikerül a rávalót összegyűjteni, akkor jó, de most inkább új sportfelszerelést akarok venni, szóval nem baj, ha késik a spórolás folyamata” – ezt a gondolkodást felejtsd el! Alakíts ki olyan automatizmusokat, ami nagyobb erőfeszítés nélkül magától működik. Ilyen lehet a rendszeres átutalási vagy csoportos beszedési megbízás, aminek segítségével elég egyszer adni egy megbízást, majd a bank intézi helyetted a folyamatos megtakarítást. Csak egy tipp: Mi lenne, ha mától megtakarítanád a jövedelmed 20%-át? Bizonyára vannak olyan emberek, akik a jövedelmed 80%-ából élnek… Te is megélnél belőle? Tégy egy próbát!

2. Módszer

Támogató környezet kialakítása – Ha változni, fejlődni akarsz, célokat elérni, elengedhetetlen a támogató környezet. Az elsődleges támogató csoportod a családod. Nélkülük meglehetősen nehéz például egy sikeres vállalkozást kiépíteni. Az, hogy célokat fogalmazol meg és törekszel is elérésükre, magába foglalja a személyiség fejlődését is. Éppen ezért szinte nélkülözhetetlen, hogy a társaddal ne lehúzzátok, hanem egyre inkább erősítsétek egymást és közösen fejlődjetek. Másrészről szakmailag is próbálj olyan közösségekbe járni – üzleti klubok, szakmai közösségek – ahol hozzád hasonló gondolkodású emberekkel ismerkedhetsz meg, akikkel jó eszmét cserélni, megvitatni a különböző kihívások még akkor is, ha más területen dolgoztok. Nem mindegy milyen emberekkel veszed magad körül! Keress olyanokat, akikkel ösztönözni, bátorítani tudjátok egymást!

3. Módszer

Szokáshurok technika – Próbáld úgy alakítani a dolgaidat, hogy egy már meglévő szokásodhoz hozzá teszel egy másik kialakítandó, új szokást. A könnyebb megértés végett tegyük fel, hogy szeretnél szokásoddá tenni a reggeli kocogást. Nyilván minden reggelt azzal indítasz, hogy a pizsamádat ruhára váltod. Mi lenne, ha a másnap reggeli ruhád helyére már a futófelszerelésedet készítenéd ki? Gondold át, hogy a jelenlegi szokásaid mivel tudnád kiegészíteni, melyek előrébb visznek.

4. Módszer

Alakítsd a körülményeket úgy, hogy a dolgok nagyobb valószínűséggel megtörténjenek! – Az ember hihetetlenül találékony tud lenni akkor, ha egy kényes dolgot akar elkerülni. Minél kellemetlenebb egy feladat elvégzése, annál könnyebben találsz ki bármit, amit helyette „kell” csinálnod. Hirtelen minden, még a szemeteskuka kiürítése is sokkal, de sokkal fontosabbnak és vonzóbbnak tűnik, mint annak a bizonyos dolognak az elvégzése. Nem csoda, ha a legfontosabb teendők így elmaradnak. Én például pénzügyi közvetítő tevékenységem során gyakran egyeztetek időpontokat az ügyfeleimmel. Könnyen belátható, hogy időpont nélkül nincs ügyféltalálkozó, találkozó nélkül nincs üzlet. Mégis oly sok üzletkötő vérzik el azon, hogy nem találkozik megfelelő számú potenciális ügyféllel. Ez logikus. Ugyanakkor megfigyeltem, hogy ha az otthoni íróasztalom mellett kezdenék el telefonálni, akkor gyakran közbejön valami. Így, ha tényleg időpontot akarok egyeztetni, akkor inkább átmegyek az irodámba. Ott kevesebb az olyan zavaró körülmény, ami elviszi a figyelmemet az erről igazán fontos feladatról. 

Olvastam egy idevágó, nagyon beszédes gondolatot a „Végig is csinálod? avagy hogyan fejezz be mindent amibe belekezdtél” című könyvben. Íme: Egy angol mondás szerint „Leviheted a folyóra a lovat, de nem kényszerítheted arra, hogy igyon is.” Ugyan erőszakkal nem tudod rávenni a lovat, hogy igyon, de ha leviszed a folyópartra, akkor nagyobb eséllyel fog inni! (A könyvet Pongor-Juhász Attila kiadója a Pongor Publishing hozta el Magyarországra, köszönet érte. Pontos forrásmegjelölés a cikk végén. Őszintén ajánlom, hiánypótló mű.)

5. Módszer

„Kényszer” önkéntes létrehozása – Szokták mondani: A muszáj az nagy úr!

Hozd magad szándékosan olyan helyzetbe, amiben extra módon elkötelezed magad valamilyen fontos cselekedet megtétele mellett. Ez a módszer plusz erőt ad ahhoz, hogy az adott helyzetben meg is tegyed azt, amit meg kell tenned. Ily módon kevésbé engeded majd meg magadnak, hogy elszabotálj, halogass bizonyos feladatokat. Saját, működő módszereim: Az egyik az, hogy vezetőként a munkatársaim elé állva (például egy értekezleten, oktatáson) elmondom, hogy mit fogok csinálni. Ezt követően már ciki lenne, ha az adott területen nem mutatnék fel valamilyen előrelépést. (Fontos: Ezt csak támogató környezetben, a saját csapatod előtt tedd.) A másik módszerem a kényszerítő körülmény létrehozására az az, hogy bizonyos munkaterületekre alvállalkozót vagy alkalmazottat foglalkoztatok. Ezeknek van egy állandó költsége, ami csak akkor térül meg, ha én megteszem azokat az előkészítő feladatokat, amivel ők aztán tovább dolgozhatnak. Ha nem csinálom meg a saját részemet, akkor ők nem tudják végrehajtani a feladatukat én pedig feleslegesen égetem el a vállalkozásom pénzét. Ez nekem rossz érzés, így könnyebben ráveszem magam a cselekvésre.

 

Gondold végig, mit kell most megtenned, hogy egy szebb, boldogabb és kiegyensúlyozottabb életed legyen. Készíts egy tervet, bontsd le a feladatokat kisebb egységekre.

Ha további „végigcsinálási technikákat” szeretnél megismerni ajánlom, hogy olvasd el Steve Levinson és Pete Greider: Végig is csinálod? – Avagy hogyan fejezz be mindent, amibe belekezdtél!? című könyvét (Kiadó: Pongor Publishing Kft), melyből további módszereket sajátíthatsz el.

A szegény ember legkisebb fia sem azért lett a fele királyság uralkodója, mert a legideálisabb körülményeket kapta maga mellé. Ő maga alakította úgy a történetét! A Te mesédben ki él boldogan amíg…?