Ha még nem gondolkodtál el ezen a kérdésen, akkor segítek: Igazán rossz lakásbiztosítást úgy köthetsz, hogy nem a valós alapterületet adod meg, illetve nem a valós újrabeszerzési értékek után fizeted a díjat.

Nézzünk egy példát:

Székesfehérváron egy 82 négyzetméteres lakásban lakik egy négytagú család. Az általános háztartási ingóságok új értéke tízmillió forint. A laikus ügyfél azonban úgy gondolja, hogy hozzá úgysem fognak betörni és egyébként sem ér annyit az ő berendezése. Emiatt hatmillió forintban határozza meg a biztosítási összeget. Természetesen az ehhez tartozó díj is arányosan kisebb lesz.

Telik-múlik az idő, eltelik néhány év. Ügyfelünk egyszer arra megy haza, hogy felfeszítették az ajtaját, betörtek hozzá! Az első sokk után hívja rendőrséget, majd készít egy vagyon leltárt az eltűnt dolgokról. A leltárba be kell írni az új értéket is. Ezeket összeadva kettőmillió forintból pótolhatja az ellopott tágyakat.

Laikus ügyfelünk megnyugszik, hiszen az ő biztosítása már az évfordulós emelések miatt hatmillió forint felett jár, a kár pedig csak kettőmillió. Tehát a biztosító megtéríti a kárát. Gondolja ő. De a biztosító nem egészen így gondolkodik. A biztosító logikája szerint a valós érték 60%-ában határozták meg a biztosítási összeget, és a díjat is csak a 60% után fizették. Ezek után nem meglepő, hogy a Biztosító szerint legfeljebb a kár 60%-a térülhet meg. A biztosítási szakma ezt nevezi alulbiztosítottságnak, s ennek következménye az aránylagos kártérítés. Mit jelent az aránylagos kártérítés? A Biztosító a kárt olyan arányban köteles megtéríteni, ahogy a biztosítási összeg a biztosított vagyontárgy értékéhez aránylik.

Mit tehetsz, hogy ez veled ne fordulhasson elő?

Az üzletkötőnek a pontos alapterülettel kell számolnia! A Biztosítók egy része meghatároz egy ajánlott négyzetméter árat, amit – ha az ügyfél elfogad – a Biztosító vállalja, hogy kár esetén nem vizsgálja az alulbiztosítottságot. Ha a Te Biztosítód adott ajánlott négyzetméter árat, akkor sem dőlhetsz hátra. Fontos tudnod, hogy az erkély, a loggia, a terasz vagy a pince esetében az adott biztosító hogyan számolja az alapterületet. Van olyan társaság, ahol ezekkel nem kell számolni, van ahol fele területtel kell számolni és még egy magas műszaki színvonalon kivitelezett fűthető garázs esetén a teljes alapterület is lehet a díjszámítás alapja.

Az alapterület pontos meghatározása azért is fontos, mert ha például a terasz miatt 15 négyzetméterrel kisebb alapterületet adtál meg, akkor hiába az ajánlott érték, mégis csak beáll az alulbiztosítottság következménye.

Javaslom hát, hogy vedd elő a lakásbiztosításodat és nézd meg, hogy mekkora alapterülettel számoltál. Ha nem vagy meggyőződve arról, hogy az helyes, akkor érdemes felülvizsgáltatnod és átdolgoztatnod a szerződést.

Elbizonytalanodtál? Szeretnéd biztosan tudni, hogy rendben van a lakásbiztosításod? Fordulj hozzám bizalommal.