Miben hasonlít a biztosítási matematikus és a maffiavezér? Mindketten tudják, hogy az adott évben hányan fognak meghalni, de a maffiavezér név szerint is tudja, hogy kik lesznek azok.

A biztosítóknak pontos statisztikái vannak arról, hogy az egyes életmódbeli tényezők, hogyan befolyásolják a halandóságunkat. Bizonyos esetekben a biztosító a nagyobb kockázat miatt csak emelt díjon vállalja az életbiztosítási szerződés megkötését.

Ezt a logikát megfordítva, most elárulom Neked, hogy mire figyelj, ha hosszú és egészséges életet szeretnél élni.

1.) Túlsúly:

Az elhízás hosszú távon nagyon megterheli a tested. A mozgásszervi panaszok mellett szinte törvényszerűen megjelennek a szív- érrendszeri betegségek is. A biztosítók kockázatelbírálói testtömeg indexet vizsgálnak. Az elhízás egyértelműen kockázat növelő tényező, mely magasabb díjat, drágább életbiztosítást eredményez. A túlsúly valami mellett (például cukorbetegség, magas vérnyomás) fokozott kockázatot jelent.

2.) Magas vérnyomás:

Ha vérnyomás problémáid vannak, nagyon fontos, hogy fordulj szakemberhez. A kezeletlen magas vérnyomástól félnek a biztosítók. Ha a diasztolés vérnyomás értéked eléri a 100-at, akkor szinte biztos, hogy a vérnyomásod beállításig veled nem fognak életbiztosítást kötni. Ez nagyon elgondolkodtató tény! (A diasztolés érték a vérnyomás mértékének második eleme. Például: 120/80 vérnyomás esetén a 80.)

3.) Dohányzás:

Biztos Te is ismersz olyat, aki még 80 éves korában is elszívott naponta egy doboz cigit, majd 90 évesen balesetben halt meg. A tények azonban azt mutatják, hogy a dohányzás bizony rontja az életkilátásodat. Ezt a biztosítók másfél-kétszeres díjjal árazzák. Másfél-kétszeres díjjal. Ennyit ront a dohányzás az életkilátásodon…

4.) Alkohol:

A mérsékelt alkohol fogyasztás megengedett, de a mérték nagyon fontos! Napi fél-egy deci bor talán még egészséges is, de az alkohol biztosítási szempontból több problémát is okozhat. Ha egy baleset esetén a biztosított erős alkoholos befolyásoltság alatt állt, akkor a biztosító a szerződési feltételek szerint mentesülhet az életbiztosítás biztosítási összegének kifizetési kötelezettsége alól. Ha pedig alkohol okozta májbetegségben hal meg a biztosított, akkor várhatóan vizsgálni fogják, hogy a kötéskor az ügyfél eleget tett-e a közlési kötelezettségének? Bevallotta-e az alkohol fogyasztási szokásait?

5.) Kábítószer:

Ne tedd!

6.) Akard a hosszú és egészséges életet!

Gyógyult daganatos beteggel már kötöttem életbiztosítást, de öngyilkos jelölttel még nem.

7.) Ha bajod van, menj orvoshoz!

A biztosítók szívesen látják azt, hogy foglalkozol a testeddel, igyekszel megőrizni az egészségedet. Egy nem beállított, kezeletlen magas vérnyomás önmagában is kockázat, de az alapbetegség mellett az adott ember hozzáállása is beszédes.

Életbiztosítási ajánlat megtételekor ki kell töltened egy egészségügyi nyilatkozatot. Ezen jellemzően 15-20 kérdés található, például:

  • Van-e valamilyen ismert betegséged?
  • Voltál-e kórházban? Volt-e műtéted?
  • Szedsz-e rendszeresen valamilyen gyógyszert?

Ha túléltél már egy szívinfarktust, akkor ezt ne felejtsd el bevallani, mert a közlési kötelezettség megsértése esetén a biztosító megtagadhatja a kifizetést. Ha korrekt hozzáállást vársz el a biztosítótól, akkor legyél Te is korrekt. Fenálló betegség esetén érdemes mellékelni az orvosi dokumentumokat. Ha van friss kontroll eredményed, akkor arról is adj egy másolatot. Ha hiányos az orvosi dokumentáció, akkor a biztosító orvosa a legrosszabbat fogja feltételezni. És neked ez lesz a legdrágább megoldás.

Szeretnél személyre szólóan tájékozódni? Hívj, írj, segítek.