Mi jut eszedbe, ha azt hallod, hogy milliomos? Talán megjelenik egy kép a szemed előtt, miközben épp a családoddal utazod körbe a Földet anélkül, hogy egy pillanatra is a kifizetetlen számlákra gondolnál… Hogy koktélt szürcsölve ülsz a tengerparton, aminek még csak az árát sem kellett megnézned, hogy belefér-e a nyaralós keretbe. Az is lehet, hogy egyből a lottóötösre asszociálsz, gondolván, hogy neked kizárólag így van esélyed a milliomos lét közelébe kerülni, jóllehet legbelül te is tudod, hogy erre 1:43,94 millió az esélyed.  Biztos vagy benne, hogy másképp nem sikerülhet a teljes anyagi biztonság elérése? Elárulok egy titkot… Te magad is képes vagy rá! Olvass tovább és megtudod, hogy ez lehetséges!

Amennyiben jártál már az oldalamon és böngésztél a korábbi bejegyzéseim között, akkor számodra nem teljesen ismeretlen Brian Tracy Önerőből milliomos című könyve sem, melyben 21 olyan lépést gyűjtött össze, ami téged is közelebb visz a gazdagsághoz. Ha még nem láttad/olvastad az első részt, akkor pótolhatod ide kattintva!

Az első sikerkulcsot követően, most a 8. fejezetből választottam ki néhány gondolatot. Brian a fejezetet W. Clement Stone gondolatával, egy nagyon ütős idézettel kezdi: „Kereseted egy része a tied, hogy megtartsd. Ha nem vagy képes pénzt megtakarítani, még a csírája sincsen benned a nagyságnak.”  Súlyos gondolat, igaz? Engem eléggé szíven ütött! Egyből vissza is emlékeztem korábbi önmagamra, mikor még csak kis csíra volt bennem… szerencse, hogy ennek már vége.

Először magadat fizesd ki!

Mit is jelent ez? Az üzenet lényege, hogy a jövedelmed legalább egy tizedét tedd félre. Most gondolom nem vágódtál hanyatt a teljes megdöbbenéstől… Igazad van, ez nem egy egyedülálló gondolat. Biztos vagyok benne, hogy sokaktól hallhattad, olvashattad már ezt a tanácsot, főként azért, mert egy többezer éves bölcsességről van szó. 

Még a Bibliában is olvashattunk arról, hogy a bőség hét esztendejében Egyiptom földjén tegyék félre a termény egyötöd részét. (Az egyötöd rész az 20%, csak mondom… Te mennyit teszel félre?)

Annak ellenére, hogy a csapból is ez folyik – legalábbis a pénzügyi jótanácsok terén – mégis hihetetlenül kevesen gyakoroljuk ezt a zseniális gondolatot. Éppen ezért kérlek, hogy most ne csak legyints rá egyet, állítva, hogy ezt Te már tudod, hanem őszintén gondold végig, hogyan tudnád ezt kivitelezni és mit tudnál megvalósítani csupán ezzel az egy változtatással az életedben…

Halogass!

… a következő bölcs gondolat. Talán ez már jobban meglepett, mint az első tanács…. én is így voltam vele! Bizony Brian Tracy azt tanácsolja, hogy halogass! Na persze nem akkor, amikor cselekedni kell, hanem amikor hirtelen költekezésbe kezdenél… 

Kisebb vásárlások és nagyobb beruházások esetén egyaránt érdemes megfontoltan dönteni. Ha egy nagyobb összegű vásárlást tervezel: Halogass! Például sose vegyél impulzusból plazma TV-t. 

Brian arra bíztat bennünket, hogyha a vágyott dolog megszerzése komolyabb kiadással járna, akkor mérlegeljünk, halogassunk, halogassunk, és lehet, hogy mire odajutunk, már meg sem akarjuk azt venni. 

Én például a közelmúltban láttam az új Toyota Camry bevezető reklámját. Rá is kerestem, megnéztem külföldi honlapokon, az írországi Toyota már akkor forgalmazta. Immáron közel tizenöt éve Toyotával járok, jelenleg egy 6 éves Avensisem van, amivel több mint 200.000 km-t mentem. Tulajdonképpen nincs vele semmi bajom, de gondoltam megérett a cserére, szóval engedve a marketing meggyőző erejének, folytattam a nézelődést. Számoltam, mérlegeltem, gondolkodtam, és persze addig halogattam (ami valljuk be, azért nem volt olyan nehéz, mivel akkor még nem is volt az a típus forgalomban Magyarországon ), míg végül úgy döntöttem, hogy nem autót veszek, hanem új gumigarnitúrát a régi autó kerekeire. Arra jutottam, hogy csak néhány év múlva veszek új autót. Ez nyilván az egómnak nem a legjobb terv, de a pénztárcámnak annál inkább, hiszen egy új autón lehet a legtöbbet bukni. 

Tehát Brian Tracy üzenete:

  • Először magadat fizesd ki! 
  • Kerüld az impulzus vásárlást!
  • Halogasd a nagy összegű vásárlási döntéseket! 
  • A jövedelmed legalább 10%-át azonnal tedd félre. 

A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint a félretesz kifejezés jelentése a következő: nem használ fel, nem fogyaszt el, hanem olyan helyre tesz, ahol nincs közvetlenül előtte, ahol érintetlenül marad, hogy későbbi alkalmas időben felhasználhassa azt. 

Tedd pontosan ezt Te is! A fizetésed egy részét ne költsd el, hanem dugd el magad elől. Vagyis kövesd az alábbi cselekvési tervet: Nyiss egy bankszámlát, arra most azonnal tegyél pénzt, amit aztán minden hónapban gyarapítani tudsz és rendszeresen, ütemesen tegyél még hozzá! 

A rendszeres megtakarításod persze nem egy folyószámlán fog a leggyorsabban gyarapodni, de ez már egy másik cikk témája… 

Ne feledkezz meg a saját képzésedről sem! Műveld magad, bővítsd a pénzügyi tudásodat! Ehhez pedig látogass el legközelebb is az oldalamra, ahol folyamatosan új tartalmakkal, tippekkel és hasznos tudnivalókkal készülök a számodra! 

A fenti bejegyzés Brian Tracy: „Önerőből milliomos – 21 sikerkulcs a gazdagsághoz Módszerek és technikák bevált rendszere” című könyve alapján készült, melyet Magyarországon a Bagolyvár Kiadó adott ki.