Az egyik leghatékonyabb tanulási forma… Általa sajátítjuk el a legfőbb képességeinket, mint a beszéd vagy az eszközhasználat… A viselkedési és magatartásformáink kialakulásának legeredményesebb mozgatórugója… Sikerült kitalálnod, mire gondolok?

Pontosan! Személyiségfejlődésünkben kitüntetett helye van az utánzásnak. Nem csak a gyermekkorban van óriási szerepe ennek, hanem tudatos felnőttként is szükségünk van arra, hogy megfogalmazzuk, s olykor megtestesítsük a számunka követendő példákat, modelleket állítva magunk elé, hogy lássuk, milyen értékekkel szeretnénk tovább gyarapítani a gondolkodásunkat, személyiségünket, tetteinket, s hogy a saját erősségeinket másokéival is csiszolni tudjuk.

Biztos vagyok benne, hogy számodra is fontos a fejlődés, ezért most abban szeretnék segíteni, hogy tudod ezt eléri a pénzügyeid terepén. Nézzük meg mit tanácsol számunkra Brian Tracy, „a sikertechnikák és a személyes teljesítménynövelési módszerek egyik legkiválóbb szakértője”. (Brian Tracy, Maximális teljesítmény, Bagolyvár könyvkiadó, 2000)  

21 sikerkulcs

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani Brian Önerőből milliomos című könyvét, mely 2001-ben született San Franciscoban, Magyarországon pedig a Bagolyvár kiadásában jelent meg. Nem légbőlkapott ötleteket találhatunk benne, hiszen 15 évnyi kutatás előzte meg a könyv publikálását.

Meglehetősen rövid, ám annál lényegretörőbb és ütősebb sikerkulcsokról olvashatunk. 21 röpke írásból áll, amit már a könyv alcíme is érzékeltet: 21 sikerkulcs a gazdagsághoz – módszerek és technikák bevált rendszere. Mindegyik apró blokkból érződik az a mély tudás és tapasztalat, amire Brian Tracy szert tett a meglehetősen sikeres pályafutása során.

 

Álmodj nagyot!

„Senki sem jobb és senki sem okosabb nálad” – mondja Brian. Az önerőből lett milliomosok gyakorlatilag nem az okosságukkal, eszükkel, iskolázottságukkal tűnnek ki, hanem azzal, hogy az ok-okozat törtvényét mindenkinél jobban ismerik és használják, és nap mint nap olyan dolgokat tesznek, minek következtében előrébb jutnak az életben.

Az egyik sikerkulcs, ami az első fejezetben van megfogalmazva, nem más, mint hogy: Álmodj nagyot! Brian szerint gyakorlatilag minden ezzel kezdődik. Mersz-e igazán nagy álmot, célt kitűzni magad elé?! Kérdezd meg magadtól, hogy milyen életet akarsz élni, hogy mi az, amire mélyen legbelül igazán vágysz. Had idézzek a könyvből: „Egy pár percre képzeld el, hogy mindened megvan ahhoz, hogy megvalósítsd az álmaidat. Van elég időd, van pénzed, megvan hozzá a szükséges végzettséged, gyakorlati tapasztalatod, a barátaid, a kapcsolataid, a forrásaid és minden egyéb, amire szükséged lehet. Ha mindezzel rendelkezhetnél, milyen életet szeretnél élni?”

Felejtsd el az elmédben feltörni akaró korlátokat és vizualizáld magad elé azt az ideális jövőképet, amiben a leginkább szeretnél élni! Ezt követően pedig bontsd az utat feladatokra.

Tehát képzeld el, hogy például 5-10 év múlva milyen lesz az életed, határozd meg az egyes célterületeket. Erről készült is korábban egy videóm: Hogyan tűzd ki a céljaidat? címmel. A következő linken ezt is megtudod nézni: https://penzugyimegoldasok.hu/hogyan-tuzd-ki-a-celjaidat/

Ezeken a célterületeken szögezd le, hogy 5-10 év múlva hol szeretnél tartani. Mennyi vagyonod lesz? Mennyit fogsz keresni? Hol fogsz dolgozni? Milyen magánéleted lesz? Milyen kapcsolatban élsz? Lesznek-e gyerekeid? … Ha ezzel végeztél és kialakult a vágyott jövőkép, akkor ehhez próbálj meg utat készíteni, magyarán tervezd meg hozzá a tennivalókat és a feladatokat. Ezt nevezi Brian vissza a jövőből való gondolkodásnak. Tehát alkoss magadnak egy hosszútávú jövőképet, ami jó pásztorként mutatja majd az irányt, hogy merrefelé is tarts az életedben.

Lépj a tettek mezejére!

Persze mit ér a szó, tettek nélkül. Annak érdekében, hogy ne csak álomkép maradjon, hanem teljes valójában meg tudd élni a vágyaidat, minden fejezet tartalmaz egy cselekvési gyakorlatot. Arra ösztönöz, hogy készíts listát mindarról, amit megtennél, ha garantáltnak vehetnéd a sikert. Ha készen vagy, válassz ki közülük egyet és cselekedj! Most! Azonnal!

Szedd össze a gondolataidat, feladataidat és sebtében kezdj hozzá a cselekvéshez!