Képzeld el, hogy június 27-én reggel bemész a kedvenc pékségedbe és kéred a szokásos tízóraidat. Mint mindig, most is bankkártyával fizetnél, ám jelenleg nem működik a rendszer. Aggodalomra semmi ok, a zsebedben mindig lapul egy-két kávényi apró, ezért nyúlsz is érte, kifizeted az összeget és indulsz tovább.

Munkába menet még gyorsan megállsz a benzinkúton, hogy tankolj egyet a kocsiba. Tele is tolod a benzintartályt, beállsz a sorba, fizetsz – 16.417 forint. Rögvest adod a bankkártyádat, a kedves kiszolgáló hölgy le is húzza, majd pár másodperces várakozás után jön az apró cetli: tranzakció elutasítva. Na ekkor már kezded magad kellemetlenül érezni, erre biztos nem lesz elég a „zsebpénz”, és abban sem vagy biztos, hogy a pénztárcádban lesz elég a nagyobb címletekből. Szerencsére tudsz fizetni, s akkor leesik a tantusz. A benzinkutas hölgy finom figyelmeztetése eszedbe juttatja, hogy volt valami banki beazonosítás, biztos az maradt el és amiatt nem működik a kártya.

Megy is gyorsan a hívás a főnöködnek: „Ne haragudj, de késni fogok!”, s ezzel a lendülettel irány a bank, ahol – gondolván – gyorsan lemásolják az igazolványaidat és már indulhatsz is tovább… Igenám, de amint odaérsz a fiókhoz, szembesülsz vele, hogy nem te vagy az egyedüli ember, aki ugyanezt játszotta végig a mai reggelen. Rajtad kívül még több tucatnyi felháborodott, dühös ügyfél várja a sorát, ami már az ajtón kívül, az utcán kígyózik.  

No egy óra várakozás után rád kerül a sor, lemásolják az igazolványaidat, megválaszolod a kérdéseket, majd elmész dolgozni. A reggeli kellemetlenségeket már szinte el is felejtve, hazafele úgy döntesz, hogy beugrasz a gyógyszertárba és megveszed a nagymamának a gyógyszereket. Az egészségpénztári kártyáddal fizetnél, de a tranzakció ismételten elutasítva…

Ha nem szeretnél így járni, akkor olvass tovább, és mindenképp oszd meg ezt a barátaiddal is, mivel mindannyiunknak kötelezettsége van!

 

Beazonosítás – mi fán terem?

Változott a pénzmosás elleni jogszabály, így most valószínűleg több pénzintézetnél is beazonosítási kötelezettséged van. Ha ennek nem teszel eleget, akkor zárolni fogják a számládat. Íme néhány gyakorlati jótanács, hogy mire érdemes figyelned!

Mielőtt fejvesztve rohannál ide-oda, javaslom, hogy írj egy listát a számlavezető bankjaidról, pénzintézeti kapcsolataidról. Ha vállalkozó vagy és a vállalkozás számláját más banknál vezeted, akkor azokat se hagyd ki a felsorolásból. Ezt követően ezeket a bankokat azonnal, néhány napon beül keresd meg! Ahogy telik-múlik az idő és közeledünk a határidőhöz, egyre nagyobb tömegek fognak megindulni, felismerve a beazonosítás szükségességét. Ha egy bankban van a vállalkozói és a normál bankszámlád is, akkor se felejts el rákérdezni ezekre, hátha a sok teendő közepette az ügyintézőnek nem jut eszébe, hogy mind a kettőhöz el kell végezni a beazonosítást.

Lehet, hogy számodra nem volt újdonság az előbb említett felhívás, hiszen halottál már a banki beazonosításról. Ellenben van még pár terület, amire szintén érdemes figyelmet fordítanod…  

 

Téged is érint, ha van…

…bankszámlád (magán, egyéni vállalkozói, céges)!

… értékpapírszámlád!

… egészségpénztári tagságod!

… nyugdíjpénztári tagságod!

… megtakarításos életbiztosításod!

 

Sajnos az egészségpénztári számládat is zárolhatják, ha figyelmen kívül hagyod ezt a felhívást, és igen nagy kellemetlenséget okozhat, ha nem tudsz fizetni egy gyógyszertárban.

 

Beazonosítás – mit kell tenned?

Hogy néz ki egyébként egy ilyen procedúra? Jellemzően nyilatkoznod kell arról, hogy nem vagy kiemelt közszereplő, illetve nem állsz kapcsolatban ilyen személlyel. A másik teendő a személyes adataid aktualizálása. Ennek megfelelően frissíteni, vagy csak épp ellenőrizni fogják a személyi igazolványod és lakcímkártyád számát a rajta lévő adatokkal együtt. Ezeket az információkat minden banknál, egyéb pénzintézetnél le kell jelentened!  

Ha belegondolsz, ez nem kis munka sem a mi részünkről, de főként a pénzügyi szektorban dolgozók részéről, így számíts arra, hogy szinte mindenhol hosszú sorbaállások lesznek.  Éppen ezért javaslom tehát, hogy gyorsan írj egy listát, és keress fel minden olyan pénzintézetet, ahol van bármilyen pénzügyi kapcsolatod. Minél előbb teszed ezt meg, annál kevesebben fognak várakozni. A határidő közeledtével (vagy akár annak lejártával) egyre többeknek fog eszébe jutni, hogy azonosítsa magát. Ha elébe szeretnél menni a dolgoknak, akkor mielőbb tájékozódj az adott pénzintézet honlapján! Személyes tapasztalatom szerint a bankokba ajánlott személyesen bemenni, a többi esetben előfordulhat, – és szerencsére nagy számban elő is fordul, – hogy levélben is intézkedhetsz.

Az egészségpénztáraknál is jókora túlterheltség érzékelhető. Én tegnap próbáltam kapcsolatba lépni a Prémium Egészségpénztárral mivel részben, mint értékesítési partnerük, részben mint ügyfél voltak kérdéseim. A szokásos 1-2 perc várakozás helyett, most több mint nyolc percet kellett várakoznom, hogy bárkivel is beszélni tudjak. Náluk ha belépsz az ügyfélportálba az elektronikus hozzáféréseddel, egy felugró ablak figyelmeztet rá, hogy be kell azonosítanod magad, ráadásul ott a menüben eligazodva ezt meg is tudod tenni. Amennyiben nem ugrik fel ilyen ablak, akkor valószínűleg nincs gond a beazonosításoddal, és ez megtörtént a jogszabályoknak megfelelően az elmúlt években.

 

Még egyszer szeretnélek figyelmeztetni, hogy ezt a rövid kis tájékoztatást vedd nagyon komolyan! Ha most indulsz neki, már akkor is bosszúságot fog okozni a hosszas várakozás és ide-oda rohangálás, nem beszélve arról a kényelmetlen helyzetről, ha netalántán zárolják a számládat és nem fogsz tudni hozzáférni a pénzedhez vagy fizetni a boltban, gyógyszertárban.  

Mindent összevetve cselekedj, cselekedj, cselekedj! Ha hasznosnak találtad ezt a tájékoztatót, akkor küld el a barátaidnak is és böngéssz kedvedre az oldalamon további hasznos tudnivalók után!